DNS Sunucusu Oluşturma
Last updated
Last updated
Targitas içerisinde DNS Sunucusu oluşturmak için web arayüzünde Configuration -> Network -> DNS -> DNS Server arayüzünde konfigürasyonların gerçekleştirilmesi gereklidir. Bu arayüzle ilgili ek bilgilere bağlantıdaki DNS sayfasından ulaşabilirsiniz.
DNSÖrnek olarak oluşturacağımız DNS sunucu konfigürasyonunda Google ve TTNET'e ait DNS sunucularının IP adreslerini kullanacağız. Ek olarak LAN içerisinde çalışan NAS ve QDMS sistemleri için static dns kayıtları oluşturacağız.
General
Status
Status özelliği, DNS Sunucusunun aktif veya pasif durumda olmasını belirlemek için kullanılır.
Listen IP
DNS Sunucusu'nun hangi IP adreslerine hizmet vereceği belirlenmelidir. Targitas'ın sahip olduğu bütün IP adreslerini belirtmek için "any" tercihinde bulunulabilir.
Forward Servers
DNS sorgularının yönlendirileceği IP adresleri burada belirtilmelidir. Örneğimizde Google ve TTNET'e ait DNS sunucularının IP adreslerini kullandık.
Fallback Servers
Forward Servers üzerinden cevap alamadığı durumlarda sorgu yapması için yedek IP adresleri burada belirtilebilir. Örneğimizde Google ve TTNET'e ait DNS sunucularının ait diğer IP adreslerini kullandık.
DNS Records
Domain - IP Eşleştirmesi
Statik olarak DNS kaydı eklemek için Domain ve eşleniği IP adresi eklenebilir. LAN içerisinde çalışan sunucular için belirlenmesi önerilir. Örneğimizde LAN içerisinde çalışan NAS ve QDMS sistemleri için static dns kayıtları oluşturuldu.
Options ve Advaned menüsü altında DNS sunucusunu özelleştirmeleri gerçekleştirilebilir. Rate Limit By Total Query ve Rate Limit By User Request özellikleri kullanılmak istenmiyorsa değer olarak 0 girilmesi gereklidir. Options menüsündeki diğer değerler varsayılan değerlerinde bırakılabilir.
Advanced menüsü altında Logging ve Blacklists özelliklerinin aktifleştirilmesi önerilir.
Options
Lookup Timeout
DNS sorgusu arama zaman aşımı süresidir.
Cache Size
Ön bellekte tutulan DNS sorgu kayıtlarının maksimim hafıza limitidir.
Cache Expire
Ön bellekte tutulan DNS sorgu kayıtlarının yaşam süresidir.
Rate Limit By Total Query
DNS sunucusunun aldığı toplam sorgu sayısını kontrol etmek için kullanılan bir parametredir. Bu değer, saniye başına sunucuya yapılan sorgu sayısını sınırlamak için kullanılır.
Rate Limit by User Request
DNS sunucusuna gelen kullanıcı taleplerini kontrol etmek ve sınırlamak için kullanılan bir parametredir. Bu özellik, tek bir kullanıcının veya IP adresinin saniye başına sunucuya yapabileceği maksimum sorgu sayısını belirlemek için kullanılır.
Advanced
Logging
Targitas'a bağlı cihazlardan gelen DNS istekleri ve cevaplarının kaydedilmesi isteniyorsa aktifleştirilmesi gereklidir.
Blacklists
DNS Sunucusu blacklist özelliği, DNS sunucusunun belirli alan adlarını veya IP adreslerini engellemek için kullanılan bir özelliktir. Bu özellik sayesinde, DNS sunucusu belirli bir liste veya veritabanı üzerinde bulunan kötü niyetli veya istenmeyen kaynaklara erişimi engelleyebilir.
ACL
DNS sunucusuna erişim için Access Control List tanımlanabilir.
Gerçekleştirilen bu konfigürasyonların kaydedilmesi için sağ altta yer alan Apply butonuna basılması gereklidir.
Web arayüzünde gerçekleştirilen konfigürasyonların CLI karşılığı aşağıdaki gibidir.